Polonia, amenințare către șefa Comisiei Europene. Ursula von der Leyen, principala țintă
Oficiali de rang înalt din partidul conservator polonez Lege și Ordine (PiS) au criticat UE pentru ceea ce ei percep ca fiind o obligație încălcată de a elibera fonduri de miliarde de euro, care au fost înghețate de Bruxelles ca o presiune asupra Varșoviei din cauza percepției că a scăzut în ceea ce privește problemele legate de statul de drept. Dacă va fi presată și mai mult, Polonia va folosi orice ocazie pentru a perturba activitatea Comisiei Europene ca represalii, a promis un politician.
Polonia amenință liderii de la Bruxelles
Dacă Bruxelles-ul va pune Varșovia la zid, „nu vom avea altă opțiune decât să scoatem toate tunurile din arsenalul nostru și să deschidem focul”, a declarat luni Krzysztof Sobolewski, secretarul general al partidului, într-un interviu acordat postului polonez de radio.
Guvernul polonez se va ghida după principiile „culegi ceea ce ai semănat” și „dinte pentru dinte” atunci când va trata cu Comisia Europeană, a spus el. Varșovia ar putea să își folosească dreptul de veto în UE, să formeze o coaliție pentru a o înlătura pe Ursula von der Leyen din funcția de președinte al Comisiei.
O țară din UE refuză să împartă gazul
Sobolewski a comentat un interviu pe care liderul partidului, Jaroslaw Kaczynski, l-a acordat săptămâna trecută săptămânalului Sieci. În acesta, el și-a exprimat aceleași sentimente față de Bruxelles, acuzându-l că a încălcat o înțelegere pe care o avea cu Varșovia și că servește în secret drept vehicul pentru ca Berlinul să subjuge națiunea est-europeană.
Comentariile PiS se refereau la un acord cu UE în baza căruia Varșovia ar fi trebuit să primească aproximativ 35 de miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi în cadrul programului de ajutor pandemic al blocului, bani înghețați pe fondul unei dispute legate de statul de drept în Polonia.
Comisia Europeană cere guvernului polonez să renunțe la unele dintre reformele sale, despre care Bruxelles-ul consideră că împing țara spre autoritarism.
Luna trecută, parlamentul polonez a adoptat o legislație care să abordeze unele dintre probleme, dar Comisia a declarat că încă mai are o serie de îngrijorări cu privire la independența ramurii judiciare poloneze.
Vecinul Ucrainei vizează „cea mai puternică” armată NATO din Europa
„Din moment ce Comisia Europeană nu și-a îndeplinit obligațiile față de Polonia, noi nu avem niciun motiv să ne îndeplinim obligațiile față de UE”, a declarat Kaczynski pentru revistă.
El a adăugat că Polonia „trebuie să încerce” să se împace cu Bruxelles-ul, fie și numai pentru a aduce claritate cu privire la „ce înseamnă jocul”. Rezultatul nu ar fi fost diferit dacă Varșovia ar fi cedat mai mult teren, crede el, deoarece Bruxelles-ul ar fi găsit atunci alte „scuze”.
UE amenință Polonia cu sancțiuni în temeiul articolului 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană, care permite suspendarea drepturilor națiunii vizate și reținerea finanțării din bugetul european comun.
Sobolewski a avertizat că Varșovia „nu exclude nicio posibilitate și nicio soluție” în confruntarea cu Bruxelles-ul, dar a subliniat că țara nu are intenția de a părăsi UE, contrar a ceea ce au susținut unii critici ai guvernului din opoziția poloneză.